Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Poliészter? Na, az nem! Vagy mégis?

Csak kicsit kell böngészni a netet, hogy egyértelműen kijelentsem a poliészter közellenség, utálni való és borzasztó. A műszálas anyagokra a legtöbben azonnal magabiztosan reagálnak: Nem szellőzik, befülled, meleg, büdös, sőt allergia, ekcéma és sorolhatnám tovább az alkalmazott jelzőket.
Utána olvastam egy kicsit annak, miből készítik, és - mit mondjak – nekem sem az jutott eszembe róla, hogy ezt milyen jó lenne viselni a bőrömön.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ennyire rossz a műszál, mindenki viszolyog tőle, akkor miért készítenek ilyen anyagból ruhákat?

Márpedig a ruha- és textilgyártók ennek ellenére előszeretettel használják.
Nem kell egy kis rosszindulatért a szomszédba menni; biztos azért, mert olcsóbb, mint a pamut és ezzel szúrják ki a szemünket. De mi van azokkal, amiket mi is árulunk, a minőségi, igényes darabokkal? Megtehetnék, hogy pamutból legyen mind és ne tartalmazzanak semmilyen mesterséges anyagot…

Még ez sem késztett volna arra, hogy foglalkozzak a témával, ha nem én vagyok az üzletben, amikor egy vásárló némi válogatás után levesz három pólót:

A bevált „kizárásos” módszert alkalmazva visszatette azt, ami a legkevésbé tetszett. Maradt kettő kiterítve az asztalon. Ez is, az is szimpatikus lehetett kinézetre, mert az anyagukat kezdte vizsgálni, megfogta mindkettőt, de a címkéket nem nézte meg. Végül kiválasztotta az "igazit".
Előttem éppen a webáruház adatbázisának táblázata volt, amiben benne voltak az anyagösszetételek. Hirtelen ötlet volt, hogy ránéztem melyik miből van. Az egyik 100% pamut volt, a másikban volt műszál. Nem a pamutot vette ki. Rákérdeztem, az anyag alapján választott és a másik durvább tapintású volt, ezért döntött e mellett.

Akkor mégis csak kell a műszál?

Ha tovább googlizunk vannak, akiknek pozitív tapasztalataik van a poliészterrel. Kinek a kisestélyije készült műszálból és állítja, nyáron is kellemes viselet. Másnak a pamuttal van rossz tapasztalata, mert ha izzad, akkor tocsog a víztől. Nem is említve a népszerű polár anyagokat, ami szintén műanyag, mégis kellemes viselet. Sőt a sportoláshoz fejlesztett dri-fit anyagok képességeit, amelyek a bőrről elvezetik a póló felültére az izzadságot, és ott elpárologtatva érezhetően hűtik a testet, csak a poliészter tudja.

Ha tetszik, ha nem, vannak a poliészternek előnyei. Bizonyára ez készteti még a márkás gyártókat is arra, hogy bizonyos mennyiségben alkalmazzák. A poliészternek köszönhető, hogy
  • - ruhánk színtartó, vagyis nem kell attól tartani, hogy pár mosás után fakul,
  • - fazontartó, vagyis nem kell attól tartani, hogy pár mosás után csak egy babára lesz jó
  • - kevésbé nyúlik, és
  • - kevésbé bolyhosodnak.


Mindenki eldöntheti, számára mi a megfelelő. Áruházunkban a „Hogyan…” menüpont alatt bemutatjuk, hogyan lehet szűrni az anyagösszetételre. Kiegészítve a méret megadásával, már kész is az egyénre szabott ajánlat. Jó böngészést kívánunk!

>>95% pamut feletti ruháink<<

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés